Kaleva 20.1.2012. Runsaan puolen vuoden ikäinen sixpack-hallitus on osoittautunut juuri sellaiseksi alueiden tyhjentäjäksi joksi sitä pelättiin.
Valtion alueellistamisohjelma on keskeytetty ja hallitus on perunut aiempia päätöksiä, kuten lääkelaitoksen siirtämisen kokonaan Kuopioon. Maakunnissa olevat ammattikorkeakoulut ovat lakkautuslistalla ja yliopistossa siirrytään yhteisvalintaan, jonka seurauksena esimerkiksi Oulun lääketieteen opiskelijat tulevat jatkossa entistä enemmän Etelä-Suomen lukioista eikä kuten nyt. Kaksi kolmesta opiskelijasta on kotoisin vanhojen Oulun tai Lapin läänien alueelta. Etelästä tullut myös sinne todennäköisimmin palaa valmistumisensa jälkeen.
Alueen kehityksen kannalta tärkeimmät rahat eli EAKR ja ESR ovat siirtymässä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksiin pois kuntien omistamilta maakuntaliitoilta. Maakuntia tullaan yhdistämään ja maakuntien valtaa tullaan siirtämään keskuskaupunkeihin. Periferian ääni kuuluu jatkossa entistä heikommin. Päätökset linjataan (luetaan päätetään) ministeriössä, vaikka ne näennäisesti hyväksytäänkin alueellisissa elyissä.
Viimeinen niitti on kuntien raju yhdistäminen. Tiheästi asutulla kaupunkiseudulla demokratiavaje ei ole ongelma, mutta kun pinta-ala alkaa olla useita tuhansia neliökilometreja, hiipuvat palvelut vääjäämättä syrjäseudulla kun niille ei löydy puolustajia.
Kaiken tämän tarkoituksena on nopeuttaa väestön keskittymistä muutamaan kasvukeskukseen ennen kaikkea kehäkolmosen sisäpuolelle. Kyse on modernin Suomen suurimmasta asutuksen uudelleen järjestämisestä ja nyt kyse ei kuitenkaan ole sodasta eikä sellaisesta murroksesta kuin oli 1960-luvulla, jolloin täältä lähdettiin työn perässä Ruotsiin.
Alueiden elinvoimaisuus ei ole presidentin tehtäviä, mutta näissä vaaleissa on läpivalaistu ehdokkaiden arvomaailmaa. Jos Niinistö tulee valituksi ja hiljaisesti hyväksyy Kokoomuksen ajaman kuntarakenteen, voi puolue vedota keväällä siihen, että äänestäessään Niinistöä kansa ikään kuin antoi siunauksensa myös kuntien vähentämiselle. Siksi varmaan kuntakartta, pienellä riskilläkin, vuodettiin julkisuuteen näin lähellä vaaleja.
Ei voi tulla kuin siihen johtopäätökseen, että entisen rakenteen repimiselle on sittenkin poliittinen syy. Helsingin Sanomat laski, että Uudenmaan uusissa ja isommissa kunnissa valtapuolue tulee paria poikkeusta lukuun olemaan Kokoomus. Kuinkas se sattuikaan näin sopivasti…
Keskusta on aina puolustanut maan tasaista kehittämistä. Jos alueiden kurmuuttamisella halutaan lopettaa keskustalaisten vaikutusvalta kunnissa ja maakunnissa, niin eikö nyt yhtä puoluetta olisi pystynyt helpommin nujertamaan kuin laittamalla puoli maata polvilleen.